Flere læseheste i Grønland

novembarip 14-at 2005 10:27

Børn skal være bedre til at læse. Og den seneste tid har der været stor fokus på screening af forskoleelever både i Danmark og herhjemme.

Men hvordan undersøger man om børn på 2-5 år, som aldrig har været bogorme, vil få det svært med bøgerne senere i livet?

-Pædagogerne bruger et skema, som skal tegne et billede af, hvor langt barnet er nået i den sproglige udvikling. Det er blandt andet spørgsmål som handler om barnets utale af forskellige ord og barnets evne til at kommunikere, forklarer talepædagog i Nuuk Kommune Magi Poulsen.

Når man så har fundet ud af, hvilke børn, der halter lidt efter kan pædagogerne målrette indsatsen mod de enkelte. Magi Poulsen forklarer, at en af metoderne til at fremme børnenes sproglige udvikling er at lære dem rim og remser.

Ansvaret for, at undersøgelserne bliver en succes er altså i høj grad op til den enkelte pædagog. Og Magi Poulsen siger da også, at skemaerne er blevet meget positivt modtaget blandt pædagogerne.

Inerisaavik, der står for den overordnede indsats, har haft seks læsekonsulenter rundt i Grønland, hvor de har holdt kurser for lærere og pædagoger i daginstitutioner. Næste skridt er at få trykt screeningsskemaer og få dem sendt dem af sted til hele landet, oplyser leder af Inerisaavik Jens Jakobsen.