Meningsmåling sætter IA i centrum

novembarip 10-at 2005 13:33

Landstingsvalget i næste uge ligner en rigtig gyser. Avisen Sermitsiaq har i morgendagens udgave den sidste vælgerundersøgelse inden valget.

Hvis vi ser på mandattallene i undersøgelsen, så kan vi godt få et valg, hvor de fleste partier vil kunne kalde sig vindere.

Men lad os alligevel begynde med taberen.Det er Atassut, der ifølge undersøgelsen står til at få fem pladser i Landstinget. Det er to færre end ved valget i 2002.

Resten af partierne er på sæt og vis vindere. Kandidatforbundet holder fast i sit ene mandat. IA beholder sine otte mandater, mens det tegner til, at Demokraterne vil få en fremgang fra fem mandater til otte.

Så mangler vi bare Siumut. Selvom partiet har en lille tilbagegang fra ti til ni mandater, så er der nok mange i Siumut, der vil se det som en sejr.

Men hvad betyder disse mandattal så? Jo, det placerer IA i en meget central rolle. IA vil nemlig kunne danne et flertal med enten Siumut eller med Demokraterne.

Og lige præcis hvilke partier vælgerne helst ser arbejde sammen har undersøgelsen også kigget på. Her ser det ud til at IA og Demokraterne har et godt øje til hinanden. 63 procent af dem der stemmer på IA, vil helst samarbejde med Demokraterne. Mens 60 procent af Demokraternes vælgere helst vil samarbejde med IA.

Men selv om de to partiers vælgere er glade for hinanden, så står Siumut klar. Hele 67 procent af Siumutvælgerne ser gerne, at samarbejdet med IA fortsætter.

Vælgerundersøgelsen er lavet af HS Analyse. De har lavet telefoninterview med 612 vælgere.