Stop for krabbefiskeri betyder arbejdsløshed

novembarip 10-at 2005 11:12

I går meddelte direktoratet for fangst og fiskeri, at der er stop for krabbefiskeri i Nuuk-Paamiut-området fra i dag.

Det får alvorlige konsekvenser for de ansatte på fabrikkerne i Paamiut.

Paamiut kan nemlig se frem til mange arbejdsløse fabriksarbejdere, når de sidste krabber bliver indhandlet i dag. Både på Royal Greenland fabrikkens krabbeafdeling og på indhandlingsskibet, Tunitsivik Paamiut er der ikke arbejde til de medarbejdere, der er beskæftiget med krabbeproduktion.

Det vil sige 30 ansatte i krabbeafdelingen på Royal Greenland-fabrikken i Paamiut og 15 medarbejdere fra Tunitsivik Paamiut.

- Allerede fra i næste uge har vi ikke arbejde til de folk, og vi kan ikke gøre ret meget for dem. Vi forventer nemlig først at have arbejde til dem igen i midten af januar, når der igen bliver forhandlet nye kvoter, siger Arvid Buhrkal, direktør for indhandlingsskibet Tunitsivik Paamiut.

Direktør for Royal Greenlands fabrik i Paamiut har ligeså dårligt nyt til de ansatte. 30 af dem må se sig selv uden arbejde allerede fra i morgen.

- Med så kort varsel kan vi ikke gøre noget for dem. Der er ikke tid til at arrangere kurser eller omstille fiskeriet til noget andet end krabber, siger direktør, Shahryar Bordbar.

Han henviser til, at direktoratet for fangst og fiskeri først i går meddelte, at ekstrakvoten på de 400 tons krabber er opfisket i Nuuk-Paamiut-området, og der med en dags varsel blev sat stop for indhandlingen.

Begge direktører påpeger, at udover de arbejdsløse ansatte, så bliver familier og fiskerne i Paamiut også ramt, og det drejer sig derfor om langt flere mennesker end medarbejderne i krabbeproduktionen.

Både direktøren for Tunitsivik Paamiut og Royal Greenland’s direktør skal mødes med borgmesteren i Paamiut Kommune i dag for at finde ud, af, hvad der kan gøres ved problemet.

- Vi håber selvfølgelig, at der kan etableres et politisk pres, der gør, at kvoten igen bliver udvidet. Det er eneste løsning på det her, siger Arvid Buhrkal.

Begge indhandlingssteder i Paamiut mener ikke, at ekstrakvoten på 400 tons er opbrugt.

Det overfiskeri, der er sket i løbet af sommeren er blevet trukket fra i det samlede regnskab, og derfor er det medregnet i de 400 tons, bekræfter Mads Nedergaard fra Kanuaana, der står for indberetningerne til hjemmestyret.