Hans Ø var legeplads for soldater

Allattoq Karsten Sommer
novembarip 09-at 2005 17:45

Da canadiske soldater i juli i år strøg Dannebrog fra den omstridte Hans Ø og hejste deres eget flag, forsøgte de samtidig at efterligne det berømte fotografi fra anden verdenskrig, hvor amerikanske marineinfanterister hejser flaget Stars and Stripes på stillehavsøen Iwo Jima.

Det fremgår af hidtil hemmeligtstemplede fotos, som den canadiske avis National Post har fået adgang til at se. På billederne ser man otte canadiske soldater stå rundt om ahornbladet i Canadas flag, mens det går til tops på den forblæste ø.

National Post fik lov at se billederne under henvisning til Canadas offentlighedslov. Billederne giver offentligheden de første detaljerede billeder af den golde ø, som både Grønland og Canada hævder er deres.

Der er så bart på Hans Ø, at Canadas militær måtte flyve sten ind for at holde flagstangen fast og bygge den lille varde, som det er traditionen blandt inuit-befolkningen, skriver Ritzau.

- Underligt nok bærer øen - trods dens ugæstfri natur og fjerne beliggenhed - allerede de hæslige spor efter menneskeheden: Der er både affald og graffiti, bemærker National Post.

En uge efter den vellykkede flaghejsning, der foregik under kodenavnet "Operation Frossen Bæver" ankom Canadas forsvarsminister, Bill Graham, til Hans Ø for at posere for fotografer foran flaget.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) fastslog i september efter et møde i New York med sin canadiske kollega, Pierre Pettigrew og Josef Motzfeldt, at det skulle være slut med flagkrige om Hans Ø.

Dens videre skæbne diskuteres nu på embedsmandsplan mellem Danmark, Grønland og Canada.