Pituffik vil også have information om forurening

novembarip 08-at 2005 10:47

For et par uger siden holdt landsstyreformand, Hans Enoksen og landsstyremedlem for sundhed, Asii Chemnitz Narup, et borgermøde i Qaanaaq.

Her informerede de om forureningen af radioaktiv stråling på landjorden omkring fangstbopladsen Narssarssuk.

Det har fået borgerrådet i Pituffik til at komme op på mærkerne. Borgerrådets sekretær, Jørgen Wegeberg forstår ikke, hvorfor indbyggerne ikke skal informeres ligesom folkene i Qaanaaq.

- Når det er så vigtig en sag som radioaktiv stråling, så burde man også have taget til Pituffik og informeret borgerne der, siger sekretær for borgerrådet i Pituffik, Jørgen Wegeberg.

Han siger, at det ikke var muligt for beboerne i Pituffik at tage til Qaanaaq for at deltage i borgermødet. Der er nemlig kun helikopterforbindelse mellem de to steder, og så skulle folk selv have betalt den dyre rejse til Qaanaaq.

Jørgen Wegeberg fortæller, at beboerne i Pituffik slet ingen informationer har fået omkring forureningen af fangsbopladsen Narssarssuk.

Da borgerrådet i begyndelsen af oktober hørte, at Landsstyreformanden og Landsstyremedlemmet for sundhed skulle besøge Qaanaaq, henvendte borgerrådet sig til Hjemmestyret for at spørge til forskelsbehandlingen af de to områder.

Den henvendelse sendte borgerrådet den 10. oktober, men indtil nu er der stadig ikke kommet svar.

Det synes Jørgen Wegeberg er lang tid at vente på en reaktion fra Hjemmestyret.

Landsstyreformand Hans Enoksen har netop i dag udsendt en respons til kritikken fra Pituffiks borgerråd.

Her skriver Hans Enoksen, at det ikke var praktisk muligt at besøge Pituffik under rejsen til Qaanaaq.

Det fungerende landsstyre ønsker også at informere beboerne i Pituffik om den radioaktive forurening ved Thule. Og det er planen at holde et borgermøde i Pituffik, men det kan først blive efter valget.