Vold i familier kan forebygges

Allattoq Karsten Sommer
oktobarip 26-at 2005 15:13

I denne uge har der i Alberta i Canada foregået en konference om Forebyggelse af Vold i Familier.

Nina Banerjee fra det grønlandske Videnscenter om Børn og Unge (MIPI), har deltaget sammen med omkring 1000 mennesker fra 30 lande.

Nina Banerjee nævner 3 hovedpunkter, som har været konferencens vigtigste budskaber:

- De tre overordnede budskaber ved konferencen har været – dels at vold i familien er et alvorligt problem, både for voksne og børn og for ofre og gerningsmænd. Det andet budskab er, at når mødet kaldes en ”verdenskonference” er det fordi det er et problem i hele verden. Og det sidste hovedbudskab er at vold i familien kan både forebygges og forhindres, og man kan hjælpe ofrene til at komme videre, fortæller Nina Banerjee.

En af de måder man kan forebygge vold i familierne, er ved simpel lovgivning. I foreløbig 45 lande i verden, har man via nye love fået slået fast at vold i familien er uacceptabelt, og i nogle canadiske delstater er det f.eks. politiets pligt, at indberette al konstateret vold i familier til de sociale myndigheder. Der skal ikke være tabu omkring emnet – der skal handles!

- Man skal ikke mange år tilbage, før man mente at det her var noget der hørte privatlivet til, og at det ikke var et reelt problem. I dag er alle enige om at det er et problem, som skal forebygges, på linje med f.eks. rygning.

Men ganske almindelige mennesker kan også markere deres holdning til vold indenfor familien. Måske ideer der kan bruges her i Grønland?

- I Australien er der f.eks. indfødte kvinder, der går rundt med T-shirts, hvor der står at ”vold og seksuelle overgreb er ikke en del af vores kultur”.

- Og i små byer i Kenya er der eksempler på at man har besluttet at opsøge manden, hvis han har banket sin kone. En hel lille delegation fra landsbyen taler med manden om hvad det var der skete, og hvad han kunne have gjort i stedet for, og at man holder øje med familien og vil hjælpe dem.

Nina Banerjee fortæller at hendes rapport fra konferencen i Canada om kort tid vil kunne læses på MIPI´s hjemmeside www.mipi.gl