Anthon Frederiksen overlevede mistillidsvotum

Allattoq Karsten Sommer
oktobarip 26-at 2005 09:35

Ilulissats borgmester Anthon Frederiksen undgik med nød og næppe et mistillidsvotum ved gårsdagens kommunalbestyrelsesmøde i Ilulissat.

Det var Johanne Olsen fra Siumut-oppositionen, der havde krævet borgmesterens afgang. Det gjorde hun på grund af en dom mod Ilulissat kommune i Kredsretten den 23.september, hvor kommunen blev dømt til at betale 4,2 millioner kroner i erstatning i forbindelse med en sag om arealtildeling.

Dommen var en såkaldt ”udeblivelsesdom”, da kommunen ikke reagerede på stævningen inden for de fire ugers frist man har til at kommentere en stævning.

Gårsdagens mistillidsdagsorden blev nedstemt med Kandidatforbundet og IA´s 7 stemmer mod Siumuts 6.

- Der er tale om et kolossalt sløseri fra borgmesterens side og derfor krævede vi hans afgang, siger Johanne Olsen i dag til Radioavisen.

- Anthon Frederiksen har kendt til at stævningen var på vej, uden at orientere kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget, og da stævningen så kom, har han ikke holdt øje med at der blev kommenteret på den inden for de fire uger, fortæller Johanne Olsen.

- Og siden har han så gjort kommunens tekniske forvaltning til syndebuk for, at der ikke er blevet svaret til tiden. Men i sådan en stor sag, der kan koste kommunens skatteydere millioner, må borgmesteren da selv holde øje med at der bliver svaret til tiden, og hjælpe forvaltningen, hvis de har for travlt, siger Johanne Olsen.

Borgmester Anthon Frederiksen sagde i lørdags at sagen kun blev taget op, fordi Grønland er midt i en valgkamp, men det afviser Johanne Olsen.

- Uanset om det havde været en Siumut-borgmester, ville vi have rejst sagen. Hvis man står i spidsen for en kommune, må man vise ansvarlighed overfor erstatningssager af den her størrelse, siger hun.

Dommen om de 4,2 millioner kroner er siden blevet annulleret, idet kommunens advokat kunne godtgøre at dommen mod kommunen var afsagt en smule for tidligt.

Kredsrettens lille fodfejl gjorde at dommen blev annulleret, og henvist til Landsretten, hvor sagen nu vil gå om den 19.december.

- Sagen er ikke slut for os, siger Johanne Olsen i dag.

- Uanset om dommen til december bliver på 4,2 millioner eller mindre, vil vi stadig holde borgmesteren ansvarlig for det sløseri han har udvist.