Hjemmestyret svigter børn

oktobarip 25-at 2005 16:11

Nordisk Forum for Socialpædagoger skyder med skarpt mod Grønlands Hjemmestyre. Det handler om omsorgssvigtede børn og unge, og uden omsvøb beskyldes landsstyret for at svigte børn, der i forvejen er svigtede af deres familie.

- Det er groft uansvarligt og vidner om, at landsstyret ikke har fattet problemernes alvor og omfang, selv om de er dokumenteret igen og igen, hedder det i de nordiske socialpædagogers udtalelse.

Baggrunden er, at den arbejdsgruppe som Hjemmestyret nedsatte til at komme med handlingsplaner på området, har været sat på pause, siden valget blev udskrevet.

- Det her problem er jo ikke opstået akut fra den ene dag til den anden. Problemet med omsorgssvigtede børn i Grønland er over for mig blevet beskrevet i en to-årig periode. Indsatsen skulle have været igangsat for lang, lang tid siden. Der løber små børn rundt på under seks år, som lever i familier, som ikke er i stand til at tage hånd om nogle helt fundamentale menneskelige problemstillinger. De børn har brug hjælp og ikke forklaringer, siger bestyrelsesmedlem i Nordisk Forum og næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund, Mogens Seider.

Fungerende landsstyremedlem for familie- og retsvæsen Tommy Marø siger om kritikken fra Nordisk Forum for Socialpædagoger:

- Det er stærke ord. Men vi har fat på problemet. Jeg har bedt min direktør om at indkalde arbejdsgruppen igen. Det gjorde jeg for to eller tre uger siden. Jeg regner med at gruppens anbefalinger kan foreligge i slutningen af december eller begyndelsen af januar, siger Tommy Marø.

Arbejdsgruppen er sammensat af repræsentanter for de direktorater, der har med børn og unge at gøre, kommunerne samt pædagogernes og lærernes fagforeninger.