Ilulissat kommune ”glemte” retssag

Allattoq Karsten Sommer
oktobarip 22-at 2005 16:44

Ilulissat Kommune blev i forrige uge dømt ved Kredsretten i Ilulissat, til at betale 4,2 millioner kroner i erstatning vedrørende en gammel sag om arealtildeling i kommunen.

Siden dommen er Grønlands Landsret dog gået ind i sagen, og har omstødt dommen, som nu vil blive genoptaget ved Landsretten senere i år. Det meddeler Ilulissat Kommunes advokat Wilhelm Malling.

Den første dom blev afsagt uden at Ilulissat kommune mødte op i retten.

Christina Fleischer fra Kredsretten i Ilulissat bekræfter at kommunen i første omgang blev dømt ved en såkaldt udeblivelsesdom, eftersom kommunen ved forkyndelsen af stævningen havde fire uger til at komme med sine kommentarer til sagsanlægget.

Og da Kredsretten efter fire uger ikke havde modtaget tilbagemelding fra kommunen, fik de helt efter normal procedure en udeblivelsesdom, der altså gav sagsøgeren medhold i erstatningskravet på de 4,2 millioner kroner.

Borgmester Anthon Frederiksen bekræfter at kommunen beklageligvis ikke fik gjort indsigelser mod sagsanlægget indenfor de fire uger.

- Chefen for Teknisk Forvaltning var blevet pålagt at udarbejde en redegørelse, men har ikke fået gjort sit arbejde, siger Anthon Frederiksen til Radioavisen i dag.

- Men det er naturligvis i sidste ende mit og kommunens administrations ansvar.

Johanne Olsen fra Siumutgruppen i Ilulissat Kommunalbestyrelse er oprørt over kommunens slendrian. Og synes at kommunalbestyrelsesmedlemmerne er blevet alt for dårligt orienteret om sagens gang.

- Det er 4,2 millioner kroner af skatteborgernes penge, kommunens ledelse har optrådt uansvarligt, både overfor borgerne og de valgte politikere, siger Johanne Olsen.

- Det er bare fordi der er valgkamp at oppositionen farer op, siger Anton Frederiksen.

- For dem handler det bare om at skade mig, som formand for Kandidatforbundet, siger Anthon Frederiksen her til eftermiddag.

Næste runde i debatten bliver på mandag, hvor Siumutgruppen vil tage sagen op ved kommunalbestyrelsesmødets åbne del.

- Der skal placeres et ansvar, siger Johanne Olsen.

Og selve retssagen går nu om ved Landsretten i december.