Politiet klar til at efterforske sager om repræsentation

oktobarip 18-at 2005 10:35

Politiet er parat til at indlede en efterforskning af Jens Napaattooqs og Rasmus Frederiksens forbrug på repræsentation.

Men først skal politimester Anders Linnet have klarhed over, hvornår Landstinget skal give deres accept af en efterforskning.

- På baggrund af de oplysninger vi har ud fra revisionsrapporten fra Deloitte og Nuna Advokaternes rapport samt bilagene fra de to herrers repræsentationskonti, mener vi, at der er grundlag for at starte en efterforskning.

Sådan lyder det fra politimesteren i Grønland, Anders Linnet.

Han understreger, at en efterforskning ikke nødvendigvis leder frem til en tiltale af de tidligere landsstyremedlemmer Jens Napaattooq eller Rasmus Frederiksen.

- Men vi har kigget materialet igennem, og har vurderet at det er tilstrækkeligt til, at vi vil gå videre med det.

Med videre mener Anders Linnet, at oplysningerne skal videregives til Bagmandspolitiet, som det grønlandske politi arbejder tæt sammen med om sagen.

For at kunne indlede en efterforskning af de to tidligere landsstyremedlemmer skal politiet først have landstingets accept.

Politimester Anders Linnet siger, at der er korrespondancer i gang med hjemmestyret for at få at vide, om landstinget allerede nu skal godkende en efterforskning, eller om det kan vente til, der skal rejses en eventuel tiltale.

I loven om landsstyremedlemmers ansvarlighed står der, at "Landstinget afgør, om forhold vedrørende et landsstyremedlems embedsførelse skal overlades politimesteren i Grønland til efterforskning og mulig tiltale".

Ud fra den formulering mener, direktør i Landstingets Bureau, Nikolaj Sørensen ikke, at politimesteren selv kan indlede en efterforskning.

- Hvis det er loven om landsstyremedlemmers ansvarlighed, der er tale om, så ville vi forvente en henvendelse fra politimesterembedet, siger Nikolaj Sørensen.

Rasmus Frederiksen vil ikke kommentere sagen i dag, men han henviser til, at han tidligere har udtalt, at han vil forholde sig positivt over for en politiundersøgelse.

Det har her til formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Napaattooq.