Fangerforening undersøger langsommelig hjælp

oktobarip 13-at 2005 15:58

Fangerforeningen APPQ i Qeqertarsuaq er nu i gang med at undersøge de juridiske aspekter af kommunens langsommelige hjælp til fangere i økonomiske vanskeligheder.

Formanden, Anders Petersen, fortalte i aftes, hvordan han i starten af måneden henvendte sig til Qeqartarsuaq Kommune for at få hjælp efter en længere periode med dårligt vejr, men blev henvist til at vente i to uger, før han overhovedet kan få et svar.

Anders Petersen understreger, at han ikke er den eneste i denne situation og henviser til flere fangere i økonomisk nød.

I fangerforening vil man nu undersøge, om kommunen har ret til en så langsommelig sagsbehandling. Kommunen har tidligere forklaret sagsbehandlingen med, at der kun er en person ansat til at behandle den slags sager og bekræfter, at de sagtens kan vare op til et par uger.

Anders Petersen har familie og to børn. Han har ikke penge til benzin og patroner til fangst, så han kan komme til at forsørge sig selv. Det var derfor han søgte hjælp i kommunen.

Fangerkoner i Uummannaq har oprettet en landsdækkende fond til støtte for jollefiskere og fangere. Den vil først være klar til at yde støtte om tre år. Men kommunerne har også pligt til at hjælpe fangere i nød. Ifølge en landstingsforordning fra 1982 gælder hjælpen både mad, husleje, varme og elregninger for fangere der kommer i knibe på grund af ustabilt vejr eller sygdom.