Ingen uddannede lærere i Aappilattoq

oktobarip 12-at 2005 12:21

Der er ingen uddannede lærere i bygden Aappilattoqs skole i Upernavik kommune, selvom skolen har 45 elever.

Ifølge hjemmestyrets bekendtgørelse for folkeskolen skal elever undervises i faget dansk. Eleverne skal undervises i faget engelsk fra 4. klassetrin.

Ole Olsvig, som underviser i fremmedsprog mener at skolen ikke kan leve op til den gode skoles målsætning for fremmedsprogsundervisningen på grund af mangel på uddannede lærere.

- Vi er alle timelærere uden uddannelse af nogen art.

Vi har det vanskeligt da vi ikke har en uddannelse til at undervise i fremmedsprog.

Rent ud sagt kan vi ikke leve op til den gode skoles formål, specielt i disse fag, siger Ole olsvig.

Skolelederen i byen Upernaviks skole fortæller at det er problematisk med at få ansat uddannede lærer i bygderne da forholdene i bygderne er helt anderledes end i byen.

- Den største grund er jo nok den, jeg vil kalde for luksusinfrastruktur. Det er indenfor kommunikation og fritidsfacilliteter. Det er ting vi ikke kan tilbyde herude i bygderne, siger Hans Christian Hjort.

- Vi har forsøgt at rekruttere lærere med at tilbyde lærere med bedre tilbud som åremålsansættelser, hvor lærere kan få frirejser hvert år, samt økonomisk tillæg, ser kan hæves ved aftrædelser, men det er åbenbart ikke pengene der er vigtige, men infrastrukturen, siger Hans Christian Hjort.

Hans Christian Hjort siger at de prøver at leve op til hjemmestyrets bekendtgørelse ved at afholde kurser for timelærerne ude i bygderne.

Ole Olsvig siger, at der godt nok afholdes kurser for timelærerne, men han erindrer ingen kursus i fremmedsprogsundervisning.