Fangerforening er enig i isbjørnekvoter

septembarip 29-at 2005 12:13

Fangerforeningen i Qaanaaq mener, at fangerne skal tilpasse sig de nye tider, og at de fleste fangere er enige i isbjørne fangstkvoten. Jens Danielsen, der er bestyrelses medlem i fangerforeningen i Qaanaaq siger;

- De fleste af fangerne i Qaanaaq er enige i de kommende isbjørne kvoter. Vi glæder os også til de kommende trofæjagter, hvor fangerne kan have det som biindtægt. Det er godt nok kun enkelte fangere der vil have udbytte af trofæjagterne, men vi glæder os til det.

I starten var Jens Danielsen imod isbjørne kvoter, men han er kommet på andre tanker nu.

- I starten var jeg imod isbjørnekvoterne, men da jeg fandt ud af hvad kvoterne kan gøre for os i fremtiden syntes jeg, at det alligevel var en god ide. Omverdenen vil acceptere os mere som fanger nation, hvis vi sætter kvoter ind, og vi vil starte med trofæjagter, siger Jens Danielsen. Men der er nogen betænkeligheder ved isbjørnelicensen, hvor man kun må fange en isbjørn ad gangen.

- Jeg er ikke så meget enig i licensen, hvor man kun må fange en isbjørn ad gangen, for vi kan jo møde et isbjørne par, under en isbjørnefangst, hvor vi så kun må skyde den ene af dem, når man kun har en licens til at skyde bjørnen. Men vi fangere plejer at tage på isbjørne jagt sammen, hvor vi er tre fire stykker under en isbjørnefangst, og hvis hver enkelt isbjørnefanger har en isbjørnelicens, burde det ikke være noget problem. Siger Jens Danielsen, der medlem i fanger foreningen i Qaanaaq.

Den nye isbjørnebekendtgørelse kan give fangerne et stort problem, når det kommer til hundene, og til det siger Jens Danielsen;

- Slædehunde der bliver brugt til isbjørne jagter er bidske, og opdraget til at tage på isbjørnejagt. Når en hund kan lugte en isbjørn i nærheden, er de opdraget til at gå til angreb. Men fangerne er meget forskellige i deres opdragelse af slædehunde, og det tror jeg ikke bør være et problem, siger Jens Danielsen.

Fangerne i Qaanaaq ser frem til, at der skal komme en høring i løbet af denne efterår.