Grønlandske kunstnere til Bolivia

Allattoq Karsten Sommer
aggustip 29-at 2005 17:14

I februar 2006 indleder seks grønlandske kunstnere et kulturfremstød i det sydamerikanske land Bolivia. Aftalen om det usædvanlige kultursamarbejde blev underskrevet i eftermiddags i Grønlands kulturhus Katuaq.

Ideen til samarbejdet kommer i kølvandet på et lignende projekt i 2002, hvor Qaqortoq-kunstnerne Aka Høegh, Ivars Silis og Rasmus Lyberth organiserede en kulturudveksling mellem Mexico og Grønland.

Nu har de tre kunstnere foreslået et lignende projekt i Bolivia. Det sker i samarbejde med den danske organisation Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene, i daglig tale DCD, og så Katuaq.

Valget er faldet på Bolivia fordi landet, i lighed med Mexico, har en stor oprindelig indiansk befolkning. Det fortæller projektleder Morten Gøbel Poulsen fra DCD, der bidrager med 220.000 kroner ud af projektets budget på 300.000. De støtter projektet fordi de ser større perspektiver i kulturmødet, end blot sang og musik.

- Vi ser kunsten som indgang til noget andet. FN arbejder på en ny konvention om kulturel mangfoldighed, som er vigtig for lande som Bolivia og Grønland. Konventionen sætter fokus på betydningen af sprog og identitet.

Morten Gøbel Poulsen har selv været i Bolivia, og han tror den indianske befolkning i landet vil tage imod det grønlandske kulturtilbud med kyshånd.

- Jeg tror de vil se det som noget spændende og fornyende at møde en række dygtige grønlandske kunstnere, der selv har oplevet at bo i et samfund, der er blevet koloniseret af Europa. Og som selv har kæmpet for at fastholde deres rødder og kulturarv. En kulturarv som minder om den indianske, som jo også er blevet truet af den spanske imperialisme.

Foreløbig er deltagerholdet i Bolivia Aka Høegh, Rasmus Lyberth, Ivars Silis, Karina Møller, Bendo Schmidt og Peter Kristensen. Og så håber arrangørerne også at det officielle Grønland vil sende en repræsentant.

- Vi håber på en politisk repræsentant fra Grønland på turen også, så vi også på politisk plan kan diskutere betydningen af kulturel mangfoldighed og den nye FN-konvention, som er på vej.

Landsstyremedlem for Kultur Henriette Rasmussen siger her til eftermiddag til Radioavisen, at hun er begejstret for Bolivia-projektet.

Men arrangementet falder sammen med den planlagte landstingssamling i februar, så det kan blive svært at sende en officiel politisk repræsentant med på turen.