Hoydal: Grønland skal selv løse problemerne

Allattoq Karsten Sommer
aggustip 24-at 2005 16:32

For ti år siden prøvede Færøerne at blive sat under administration da øerne nærmest gik fallit. Fra den tid af har Færøerne styrket sin egen revision og har undgået skandaler som dem der har ramt Grønland den seneste tid.

Løsningen er ikke at skærpe kontrollen fra Danmark siger det færøske medlem af Den nordatlantiske Gruppe i Folketinget Høgni Hoydal. Han mener det er forudsigeligt og ude af trit med virkeligheden, når danske politikere kræver øget kontrol med bloktilskuddet.

- Det er en typisk reaktion fra danske politikere, som viser at de ikke forstår hvordan man skaber større ansvarlighed i Færøerne og Grønland, men bare reagerer med ønske om kontrol og rigsrevision. Det der skal kontrolleres, kan kun løses i Grønland og på Færøerne.

- Grønland må løse sine problemer og lave sine egne systemer. Og afsløringerne og reaktionen på dem, kommer jo også i gang via de grønlandske instanser.

Jeg synes det er en primitiv reaktion fra Danmark. Hvordan vil de kontrollere en klump penge til Grønland, der fordeles videre ud i samfundet?

- Det er en meget uigennemtænkt holdning fra de danske politikere siger Høgni Hoydal fra partiet Republikanerne.