Møder i Siumuts bagland om den politiske situation

aggustip 24-at 2005 10:26

De lokale Siumut-afdelinger er nu så småt begyndt at diskutere den politiske situation efter Rasmus Frederiksens afgang som landsstyremedlem for fiskeri.

Blandt de afdelinger, det er lykkedes Radioavisen at få kontakt med, er det dog kun Sisimiut og Uummannaq afdelingerne, der holder møde allerede i dag, mens andre venter lidt. Men stort set alle steder, er meldingen den samme: Ingen kommentarer, før de har afholdt møde.

I Nuuk, der er Siumuts største afdeling, er det folketingsmedlem Lars-Emil Johansen, der er formand. Han har med vilje ventet med at indkalde til møde:

- Jeg har indkaldt til bestyrelsesmøde i afdelingen på fredag eftermiddag. Man kunne godt spørge, om der var behov for et akut møde, men jeg mener, at det er vigtigt at holde hovederne kolde i den overophedede politiske situation, forklarer Lars-Emil Johansen.

Men rent personligt tager den tidligere landsstyreformand stærkt afstand fra situationen, som han kalder kaotisk. Han mener blandt andet ikke, at det er godt, at Hans Enoksen - omend for en kortere tid - har taget endnu en kasket på:

- Som leder af et land, har man ikke tid til også at have fagministerier - det siger min erfaring som landsstyreformand.

Og når det gælder IA’s krav om at få indflydelse på, hvem der skal være Siumuts medlemmer af landsstyret, er han blankt afvisende:

- Det er fuldstændig uhørt, siger han.

Han mener, at et uacceptabelt ultimatum kan være udtryk for, at IA er på vej ud af koalitionen.

Siumut Nuuks formand kan ikke sige, om Siumut som parti står svækket, men han mener, at mange i partiet er utilfredse med den nuværende ledelse, og den situation, den har bragt partiet ud i.

Lars-Emil Johansen afviser dog, at diskussionen i partiet lægger op til splittelse:

- Det er bare et udtryk for vores åbne debatkultur, siger han.