Ultimatum fra IA

For første gang i Hjemmestyrets historie stiller et koalitionsparti nu krav om indflydelse på valget af de landsstyremedlemmer, der kommer fra koalitionspartneren. Det er et ultimatum fra Inuit Ataqatigiit over for koalitionspartneren Siumut, siger IA’s formand, Josef Motzfeldt.
aggustip 23-at 2005 14:16

Men den aktuelle sag om Rasmus Frederiksen er ikke nok til at udskrive valg, mener han, selv om han medgiver, at landsstyrets troværdighed har lidt skade:

- Troværdigheden er bragt i fare, fordi nogle personer ikke har opført sig, som man kunne forvente. Det har ikke noget med koalitionens politik at gøre, mener Josef Motzfeldt.

Han mener ikke, at man udskrive valg, fordi to personer har trådt i spinaten, men han fastslår, at den situation landsstyret er bragt i er uaccetabel.

Derfor har IA stillet krav til koalitionspartneren, Siumut om, at parterne fremover skal blive enige om sammensætningen af landsstyret.

Josef Motzfeldt har i dag fremført dette ultimatum over for formanden for Siumut, landsstyreformand Hans Enoksen, og de to partiformænd blev enige om at sende det videre til de to partiers hovedbestyrelser.

Josef Motzfeldt, siger, at IA vil gå langt for at redde koalitionen, men hvis parterne ikke bliver enige om partiets krav, kan det være slut:

- Så er det ikke sikkert, at koalitionen bærer, konstaterer IA's formand.

Josef Motzfeldt siger desuden, at IA er i stand til at sætte kvalificerede personer ind på alle landsstyreområder.