Grønlandske guider - en mangel i Ilulissat

aggustip 15-at 2005 10:04

Ilulissat er hele Grønlands turistcentrum, hvor det vrimler med både turister og turistguider. Alligevel kan de grønlandske guider tælles på meget få hænder. I stedet må turistbureauerne hente danske studerende ind som sæsonarbejdere.

En rundringning til flere turarrangører i Ilulissat viser, at det er et fåtal af de sæsonansatte guider, der er grønlændere.

På Ilulissat Travel har man således mellem 10 og 15 danske sæsonarbejdere – og kun én grønlandsk, der supplerer en fastansat grønlandsk guide. Hos Greenland Tours/Elke Meissner er situationen tilsvarende.

Og det er ikke fordi turarrangørerne forsøger at undgå grønlandske guider, tværtimod, men interessen for jobbet er forsvindende. Hos Ilulissat Travel fortæller direktør Claus Andersen, at de i foråret sammen med kommunen og to andre arrangører forsøgte at etablere et guidekursus, men der var simpelthen for få tilmeldte til, at det kunne gennemføres.

I højsæsonen, som i Ilulissat er juni til august er det ellers ideelt at ansætte studerende, som både har de sproglige kvalifikationer og som ofte har den åbenhed, der skal til. Men det er ikke så let fortæller Claus Andersen:

- Jeg har talt med de andre rejsearrangører om det – måske er det fordi grønlandske studerende foretrækker at holde ferie, når de er hjemme, siger han.

Direktør Flemming Nicolaisen fra Greenland Tourism og direktør Elke Meissner, Greenland Tours, påpeger desuden, at turistsæsonen efterhånden er ved at række helt ind i september måned, hvor de studerende skal tilbage til deres studier.