DF støtter ideen om en forlænget lufthavn i Ilulissat

aggustip 13-at 2005 14:24

Folketingets Grønlandsudvalg har netop været på orienteringsrejse i Ilulissat. Udvalget havde et møde bl.a. med kommunalbestyrelsen, hvor kommunalbestyrelsen fik mulighed for at lufte tanken ud omkring ønsket om en forlænget lufthavn.

- Vi havde en samtale med kommunalbestyrelsen og der fornemmede jeg, at der er et stort ønske om at få en større lufthavn der holder de internationale standardmål på 1.799 meter. Man taler om en investering på 685 til 700 millioner kr., sagde medlem af Grønlandsudvalg Walter Christophersen fra Dansk Folkeparti.

Han er med på ideen om en forlænget lufthavn.

- Det synes jeg er et fantastisk vigtigt tiltag. Hvad angår eksporten af Seafood-produkter, som Grønland har, må man få dem transporteret til de købedygtige steder som f.eks. USA, Kina og Japan. Det vil forhøje prisen ganske gevaldigt, sagde han.

Han mener også, at hvis omsætningen af hellefisk m.v. var mere end 13.000 tons og prisen ligger på 5 kr. pr. kilo, så taler man om en indtægt på 65 million kr.

- Hvis man kan kombinere dette med luftfragt og tranport af turister, så ser jeg meget meget store muligheder for det Grønlandske, sagde han.

Kommunen har længe ønsket en forlængelse af lufthavnen, en forlængelse som kan koste op til 7-800 millioner kr., hvad kan du bruge den viden til ?

- Det er da klart, jeg kan bruge det til noget. Politikerne og erhvervslivet taler om det. Der er muligheder i det. Og når jeg kommer tilbage og vi diskuterer det i Grønlandsudvalget, så er det da klart, jeg vil arbejde for, at det her område udvikles. Så er det en ny landingsbane på 1.799 meter, der skal til, og sådan er det, forklarer han.

Skal det forstås sådan, at Danmark må hjælpe til rent økonomisk, hvis det bliver nødvendigt ?

- Jeg synes, at det her også er en opgave for Danmark. I og med, at vi har vores rigsfællesskab og vi begge parter har ansvaret for, at Grønland udvikler sig. For ellers sker der jo en affolkning i området, og det er der ingen af os der råd til, slutter han.