Ekspert: Klimaændringer bliver en gyser i Arktis

aggustip 12-at 2005 13:06

Når miljøminister Connie Hedegaard og hjemmestyret i næste uge tager imod 24 landes miljøministre i Ilulissat, får politikerne mulighed for ved selvsyn at konstatere effekten af klimaændringerne.

Og hvis man skal tro ACIA-rapporten ”Virkninger af et varmere Arktis” som kom i en populærudgave sidste efterår, så har vi stadig ikke set det værste: videnskabsfolkene tegner skrækscenarie på skrækscenarie: havis forsvinder, indlandsis smelter, rejefiskeriet risikerer at kollapse, isbjørnene forsvinder, og uden permafrosten vil mange bygninger og lufthavne stå på usikker grund.

Alt i alt er der lagt op til en gyser, mener lektor Frank Sejersen fra Afdeling for Eskimologi og Arktiske Studier ved Københavns Universitet.

- Hvis de scenarier er rigtige, så vil det kræve en massiv omstilling fra de arktiske samfund. Og det kalder jeg en gyser, siger Frank Sejersen.

Han vurderer at de radikale ændringer vil ramme de arktiske samfund massivt. Derfor er Grønlands Hjemmestyre og andre statslige institutioner nødt til at overveje om man er klar til opgaven og har man organiseret sig nok til at kunne omstille sig.

- Det der får mig til at tvivle på om de kan løfte opgaven er, at de fleste institutioner og administrationer i verden er meget langsomme til at omstille sig, siger han.