Sundheden har også brug for at blive prioriteret

aggustip 11-at 2005 15:37

Landsstyremedlemmet for sundhed fra Iniut Ataqatigiit, Asii Chemnitz Narup, har sat patientventelisterne øverst på prioriteringslisten i forbindelse med de netop startede finanslovsforhandlingerne. Samlet er bevillingerne til sundhedsvæsenet dog de samme.

- Der er lagt op til, at landsstyremedlemmet for økonomi, Josef Motzfeldt, skal forhandle med partierne om en ekstra bevilling til nedbringelse af ventelisten. Jeg givet ham et oplæg, hvor de principper, jeg har taget udgangspunkt i, kommer med. Især børn skal prioriteres højt, siger hun.

Ønsket om at prioritere børn højt stammer fra et seminar for Landstingets finansudvalg og sundhedsudvalg, som landsstyremedlemmet for sundhed afholdt.

Udover det findes en venteliste på flere år for patienter, som skal opereres i knæ og hofter.

Asii Chemnitz Narup oplyser, at det ikke er billigt at udrydde ventelisten.

- Allerede i januar da IA og Siumut lavede en tillægsaftale til vores koalitionsaftale, meldte landsstyremedlemmet for økonomi ud, at hvis vi i løbet af ganske få år skal nedbringe ventelisten, så er behovet på omkring 18 mio. kr. de kommende tre år, fortæller hun.

Det er ikke kun ventelisten som er prioriteret højt på sundhedsområdet. Uddannelse af personale er lige så vigtig siger Asii Chemnitz Narup:

- I og med at jeg er ansvarlig for sundhedsuddannelserne, så har mit direktorat siden sidste år igangsat arbejdet med behovet. Oplægget til Landsstyremedlemmet til Økonomi og Landsstyremedlemmet for Uddannelser, vil derfor pege på, hvor det er vi ønsker meget at blive tilgodeset. Og det handler om sundhedsuddannelserne og opkvalificering af uddannet personale.

På grund af stor personalemangel er Sundhedsvæsenet nødt til at hente mange vikarer fra vikarbureauer i Danmark hvert år, og vikarerne er dyre – de koster ca. 50 pct. mere i brug end almindeligt personale. Og forbruget på vikarkontoen har alene fra nytår til juli i år været 11,3 mio. kr.