Nordisk Råd til debat på rigsmøde

aggustip 08-at 2005 11:47

Fuldmagtslov, EFTA og Nordisk Råd var blandt emnerne på det netop overståede rigsmøde på Færøerne. Ifølge en færøsk embedsmand drøftede parterne de muligheder den nye fuldmagtslov giver for Færøerne og Grønland. I den forbindelse er der et ønske fra Færøerne om at Danmark kan tilslutte sig at Færøerne bliver medlem af EFTA. Det er en international frihandelsorganisation, der p.t. har fire medlemmer, nemlig Island, Norge, Schweiz og Lichtenstein.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen er positiv overfor ideen. Grønland overvejer ikke medlemskab af EFTA oplyste landsstyreformand Hans Enoksen da han blev spurgt om emnet under pressemødet.

Til gengæld deler Grønland det færøske ønske om at blive mere fuldgyldige medlemmer af Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Grønland deltager i ministerrådet med forslags- og ytringsret. Statsministeren lovede at tage kontakt til de øvrige parter i det nordiske samarbejde med henblik på at få en tilføjelse – et såkaldt protokollat – til Helsingfors-aftalen. Det vil betyde at Grønland og Færøerne vil betragtes som medlemmer i al praktisk henseende for eksempel med egen repræsentation.