Handicap-afgørelser kan få betydning

juulip 28-at 2005 14:07

To afgørelser fra Det Sociale Ankenævn kan betyde flere penge til handicapområdet.

De to afgørelser fra Det Sociale Ankenævn handler begge om støttetimer til vidtgående handicappede.

I den ene sag har en døgninstitution klaget på vegne af en beboer over en kommune, der har givet afslag på at bevillige støttetimer.

Kommunen har afvist at give støttetimer ud fra en bekendtgørelse, der siger, at støttetimer ikke kan gives til ophold på en døgninstitution eller lignende.

Den bekendtgørelse har Det Sociale Ankenævn vurderet som ulovlig, fordi der et andet sted i loven står, at støttepersoner kan ansættes både på døgninstitutioner og lignende eller i den handicappedes egen bolig.

I den anden sag har Det Sociale Ankenævn set på en klage over Regionalkontor Syd/Øst. Regionalkontoret har givet afslag på ekstra støttetimer til en handicappet, der har brug for overvågning.

Ankenævnet har vurderet, at overvågning og kontrolopgaver ikke er opgaver for støttepersoner.

Men efter reglerne kan der ydes særlig hjælp til handicappede, der har brug for det, og derfor mener ankenævnet ikke, at sagen er behandlet korrekt.

Der skulle have været sørget for den nødvendige hjælp til overvågning i forbindelse med den handicappedes voldelige adfærd. Kommunen kan derfor få dækket udgifterne til overvågning - bare ikke som støttetimer.

Begge de afgørelser kan få betydning, vurderer jurist i Det Sociale Ankenævn, Dorte Bang.

- Det er en lempelse af praksis, der kan betyde, at Hjemmestyret kommer til at bruge flere penge til støttetimer til de handicappede, siger Dorte Bang.

Hos kommunernes landsforening, KANUKOKA, ved seniorkonsulent, Kisea Bruun ikke, hvor meget hun skal lægge i afgørelserne.

- Der er jo ikke ændret på lovgivningen, men det er en ny tolkning af reglerne. Og nu må vi se, om det er til kommunernes fordel, siger Kisea Bruun.