Ingen kontanthjælp til grønlændere i Danmark

Allattoq Mads Lynge
juulip 26-at 2005 11:40

Et stort flertal i Folketinget vil tage kontanthjælpen fra grønlændere, der flytter til Danmark, men som ikke kan få job, fordi de taler for dårligt dansk.

Kravet om danskkundskaber stilles ellers kun til indvandrere og flygtninge, og ikke til andre, der er født med et dansk pas.

- Men det skal der laves om på, mener både Venstre, de Konservative og Socialdemokraterne.

Det er de konservatives socialpolitiske ordfører, Tom Behnke, der mener at det er urimeligt, at grønlændere idag bruger kontanthjælpen som økonomisk sovepude.

Han finder det derfor rimeligt, at de som minimum lærer dansk for at kunne begå sig ude i arbejdsmarkedet.

Også socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Anne-Marie Meldgaard, stiller sig op blandt tilhængere af Tom Behnkes udmelding:

- Hvis grønlændere har behov for at lære dansk for at komme ud på arbejdsmarkedet, skal de tage imod tilbudet om at lære det, siger hun.

Forstander i Det Grønlandske Hus i Odense, Kirsten Mærsk, stiller sig dog uforstående overfor udmeldingerne:

- Det store problem er jo rent faktisk, at der skal være et tilbud før man kan drage nogle konsekvenser, og jeg synes ikke det er tilbud, der er omkring undervisning i dansker godt nok, siger hun, og fortsætter:

- Det er klart, at man skal motivere, men jeg synes også, at det er vigtigt, at man ikke kan tage indkomsten fra folk. Penge skal de jo have på én eller anden måde, så må man finde nogle modeller, der er gode nok, siger Kirsten Mærsk.

I København er man i gang med et projekt kaldt ”Projekt Grønlændere i København”, der er en del af København Kommunes aktiveringsprogram for socialt belastede.

Som en del af projektet, er værkstedet ”Qiperoq” startet, og leder Beathe Milfeldt kan tildeles godt forstå politikernes forslag, men har dog nogle forbehold:

- Det kører jo sådan i forvejen. Altså, hvis ikke de passer danskundervisningen, eller deres aktiveringsprogram eller hvad de nu ellers er sat til, så bliver kontanthjælpen taget fra dem, siger Beathe Milfeldt. Men hvis det bliver indført ved lov, er der både fordele og ulemper. Ulemperne ville være, at dem der har det hårdt vil få det endnu hårdere, mens fordelene vil være at de måske er bedre til at tage sig sammen, siger hun.