Forsker maner til besindighed

Ny forskning viser, at Kangerdlugssuaq-gletsjeren har tredoblet sin hastighed. Greenpeace mener, at oplysningerne er alarmerende, men en dansk forsker maner til besindighed.
juulip 22-at 2005 16:23

På under 20 år har Kangerdlugssuaq-gletsjeren mellem Tasiilaq og Illoqqortoormiut tredoblet sin hastighed og er nu en af de gletsjere i verden, der bevæger sig hurtigst. Farten er på op imod 14 kilometer om året.

Det oplyser Greenpeace, som i øjeblikket har sin isbryder, "Arctic Sunrise" på sommertogt i de grønlandske farvande.

Forsker Gordon Hamilton fra University of Maine, der er ombord på skibet, har sammenlignet gletsjerens bevægelser med undersøgelser fra 1988. Og han har desuden opdaget, at Kangerdlugssuaq-gletsjerens centrum overraskende har flyttet sig og nu ligger fem kilometer længere inde i land. Det har ellers ligget stabilt i 40 år.

Både forskeren og Greenpeace betegner de nye målinger som alarmerende. Men omvendt maner glaciolog Jørgen Peder Steffensen, der er lektor ved Niels Bohr Instituttet i København, til besindighed.

Han peger på, at de nye målinger svarer til, hvad forskerne har observeret over flere år i Grønland.

- Det er indlandsisens respons på den opvarmning, der er ved at ske i Grønland. Men det betyder ikke, at opvarmningen er menneskeskabt. Den ligger inden for klimaets naturlige variation, siger Jørgen Peder Steffensen til Ritzau.