Spildevandets indflydelse undersøges

juulip 22-at 2005 13:07

To unge fra Danmarks Tekniske Universitet er ved at undersøge spildevandets indflydelse på naturen i Sisimiut. Undersøgelserne kan sagtens føre til, at der kommer strengere regler på området her i landet.

Katharina Ruggiero fortæller her, hvad undersøgelserne skal bruges til.

- Vi skal bruge dem til at vurdere spildevand-situationen i Sisimiut og generelt på Grønland. Vi ved i forvejen fra renovations fabrikken, hvor vi kan se skum, at der er forurening, siger Katharina Ruggiero.

Allerede sidste år, da det første hold startede undersøgelserne, har man stillet tørv op, der kan rense spildevandet, før det kommer ud i vandet. Katharina Ruggiero fortæller, at man allerede nu kan se en forbedring i spildevandet.

De studerende undersøger det almindelige køkkenspildevand og kloakspildevand. Desuden laves der undersøgelser på industrispildevand.

Men kan undersøgelserne føre til, at man indfører strengere regler omkring spildevandet heroppe?

- Jeg er helt sikker på, at det kan det sagtens være med til. Selvfølgelig kræver det en hel masse undersøgelser og naturen og vejret gør også sine begrænsninger for, hvad man kan gøre. Men med et lille anlæg heroppe kan man gøre en stor del plus, at man kan begrænse det udslip, der nu engang er, siger Katharina Ruggiero.

Undersøgelserne på spildevand vil køre i flere år. Hvor skiftende studerende hvert år laver mere uddybende undersøgelser.