Chefdistriktslæge i Nanortalik Rune Jacobsen, anmeldte i april kommunalbestyrelsen for at sylte en række sager om misrøgt af børn.
Politiet har vurderet, at det ikke er en politisag og derfor vil man ikke gå videre med anmeldelsen.
Ud fra en juridisk vurdering er politiet nået frem til, at sagen fra Nanortalik Kommune ikke er en politisag, oplyser politiassessor, Bjørn Bay fra politimesterembedet.
I følge kriminalloven er der nemlig ikke mulighed for at straffe de offentligt valgte – altså kommunalbestyrelsesmedlemmerne i denne sag. Derfor har politiet vurderet, at der ikke er grund til at fortsætte efterforskningen.
Sagen begyndte, da chefdistriktslægen i Nanortalik, Rune Jacobsen i april anmeldte kommunalbestyrelsen for at have svigtet i otte sager om misrøgt af børn. Sagerne har stået på mellem et og syv år, og siden december sidste år har chefdistriktslægen forgæves forsøgt at få politikerne i tale.
- Jeg får kun henholdende svar, om at kommunen sætter noget i gang, men det sker ikke, sagde Rune Jacobsen i april. Derfor valgte han at anmelde kommunalpolitikerne til politiet.
En landstingsforordning fra 2003 fastslår nemlig, at kommunen har pligt til at hjælpe, hvis børn og unge er udsat for misrøgt.
Politiet har siden april kigget på sagen, men har altså vurderet at kommunalpolitikerne ifølge kriminalloven ikke kan straffes, og derfor går politiet ikke videre med sagen.
Der kan klages over politiets vurdering til rigsadvokaten. En anden mulighed er at få landstingets ombudsmand til at gå ind i sagen.