Katastrofalt for Grønland, hvis kystskibene ikke længere skal sejle

juulip 06-at 2005 14:46

Da landsstyret i sidste uge meddelte, at de stopper servicekontrakten til Arctic Umiaq Line A/S, kom det som en bombe for besætningen på de to kystskibe Sarfaq Ittuk og Sarpik Ittuk, som er meget bekymret for fremtiden. Tillidsmand på Sarfaq Ittuk Frederik Reimer siger, at det ikke kun er besætningen der er ramt, men også resten er Grønland er ramt.

-Det er ikke sjovt, og vi aner slet ikke hvordan og hvorledes vi skal håndtere det, når den tid kommer. Eftersom man har sagt, at man lukker og stopper for besejlingen af Arctic Umiaq Line’s passagerer, ja så bliver vi fyret, så bliver vi arbejdsløse.

Frederik Reimer aner slet ikke hvordan fremtiden kommer til at se ud, og er slet ikke begejstret for den tid der kommer. Han mener også, at folk der gerne vil besøge deres familier kommer til at sejle i deres åbne joller, og at det kan blive katastrofalt hvis vejret bliver dårligt.

-Vi har overhovedet ikke hørt noget fra hjemmestyret, udover at Arctic Umiaq Line lukker 1. januar. Vi regner med at, ledelsen gør noget for at få skibene i gang til næste år, siger Frederik Reimer.

Besætningen prøver også at få deres fagforening SIK til at hjælpe dem med at kæmpe for at skibene til næste år, og for at få dem til at ændre deres beslutning.

-Når man har sejlet i så mange år, så ved man slet ikke om man kan begynde at arbejde på land. Jeg har prøvet en gang, og det kunne jeg slet ikke holde ud, og det tror jeg heller ikke andre sømænd kan, siger Frederik Reimer.

Kystskibene har en besætning på i alt omkring 140 til 150, og de besejler 75.000 om året.