Forsinket telelov rammer private virksomheder

juulip 06-at 2005 09:22

En ny lov, der er på vej på tele-området, bliver forsinket, fordi det nye landsstyremedlem for boliger og infrastruktur først kan udpeges til efteråret.

For at det nye landsstyremedlem kan nå at sætte sig ind i den omfattende lovgivning, bliver forslaget derfor udskudt til forårssamlingen.

Forslaget er en modernisering af lovgivningen inden for tele-området. Den ny rammelov åbner op for at området kan liberaliseres. En rammelov, der gør det muligt for private aktører at komme ind på markedet for blandt andet mobiltelefoni og internet.

Den nuværende lovgivning er fra 1997, og siden den gang er der sket en kæmpe udvikling på telekommunikationsområdet, som den gældende lov slet ikke tager højde for.

- Området har stået i stampe i flere år, og vi venter bare på, at landstinget tager stilling for eller imod den nye lovgivning, siger direktør i det private firma InuIT, Martin Gjødvad.

InuIT kører i øjeblikket på en dispensation, der gør det muligt for selskabet at udbyde internet til 40 kunder. Dispensationen gælder indtil, der kommer en afklaring på teleområdet, men indtil videre har InuIT ventet siden 2002 på den afklaring.

- Det er ikke første gang forslaget bliver udskudt, og det betyder jo, at vi er fastlåst indtil, vi ved hvor vi står, siger Martin Gjødvad.

Også i virksomheden InuitCom har direktøren, Therkel Mathiassen ventet på, at den ny lovgivning skulle op i landstinget.

- Vi har brug for den lovgivning til de projekter, vi arbejder på, siger Therkel Mathiassen.

I det seneste halve år har InuitCom arbejdet sammen med en ekstern konsulent om at blive udbyder af IP-telefoni i bygderne. Hvis lovgivningen ikke falder på plads kan projektet ikke komme videre.

Forslaget om en ny telelov har allerede været sendt i høring, og derfor havde både InuIT og InuitCom håbet på at få forslaget behandlet.