Børn spiser uregelmæssigt og usundt

juunip 15-at 2005 04:26

Syv procent af skolebørnene i bygderne får ifølge eget udsagn aldrig aftensmad, og kun to tredjedele får aftensmad dagligt. I byerne er man lidt bedre til at huske at give børnene mad. Her er det to procent der aldrig får aftensmad. Men perfekt er det ikke, for kun 85 procent, der får det dagligt.

Det viser en nye undersøgelse af skolebørns sundhed og helbred, som radioavisen kigger nærmere på i denne uge. Undersøgelsen viser også, at grønlandske børn er dem der spiser mindst frugt i verden, og i øvrigt ligger helt i top, hvad angår overvægt og fedme blandt de tretten til femten årige. Grønland deler den førsteplads med USA og den lille middelhavsø Malta.

Fedmen blandt børnene er måske ikke så mærkelig, for Grønland ligger også rigtigt flot, når det gælder indtagelse af både sodavand og slik, der har erstattet de faste måltider. Lidt over hvert tredje barn spiser slik og drikker sodavand dagligt i byerne. Endnu værre står det til i bygderne; her er det op mod hvert andet barn.

Og forskellen mellem de usunde vaner fra bygd til by, kan direkte spores i mængden af fede børn. Næsten en tredjedel af børnene i bygderne er nemlig direkte fede, hvorimod det kun er cirka hver femte barn i byerne.