Psykologer savner efteruddannelse

Allattoq Karsten Sommer
juunip 12-at 2005 17:48

I denne uge har psykologerne i Nuuk haft besøg af repræsentanter for Dansk Psykologforening, der dels har diskuteret psykologernes rolle i Grønland, dels de arbejdsforhold som psykologerne har. Psykologforeningens formand Roal Ulrichsen fortæller om sine indtryk.

- Jeg har fået det indtryk at der er meget brug for den psykologiske ekspertise, og at psykologerne er glade for at være her. Men der er nogle problemer, som vi vil prøve at hjælpe dem med at få løst.

- I Danmark er der et meget veltilrettelagt forløb, efter at psykologen har været igennem sin universitetsuddannelse. Vi kan se at det mangler her i Grønland.

To hovedproblemer trænger sig på for psykologerne:

Hvordan får man psykologer nok, og hvordan fastholder man dem, så de bliver i landet? En psykologuddannelse varer fem år – dernæst to års praktisk arbejde, der giver psykologen autorisation til at arbejde som psykolog og til sidst et femårigt forløb, hvor psykologen specialiserer sig inden for forskellige emneområder. I Grønland er det svært at fastholde den udviklingsmodel.

- Det skyldes bl.a. de kolossalt store afstande. Ligesom andre fagpersoner – f.eks. læger - har vi meget brug for at snakke med hinanden. Vi har brug for supervision og faglig erfaringsudveksling. Det får psykologerne i Danmark, og sådan vil psykologerne i Grønland også gerne have det. Men når det en sjælden gang sker, er det forbundet med store udgifter til rejser etc.

Roal Ulrichsen har bl.a. i ugens løb holdt møde med Landsstyreformand Hans Enoksen, blandt andet om det problem.

- Hans Enoksen spurgte hvad vi psykologer kunne gøre for at løse problemet med rekruttering af psykologer til Grønland? Og vi var enige om at det skulle gøres ved at tiltrække eksperter, der i Grønland kan videreuddanne psykologer inden for vores forskellige specialer. Hvis de psykologer, der er i Grønland, får videreuddannelse, kan de selv stå for videreuddannelse af kommende psykologer i Grønland, så man heroppe får den supervision man har brug for i vores fag.

Ledende skolepsykolog for Midtgrønland – Ann Nymark - bekræfter at man som psykolog i Grønland savner muligheder for at udveksle erfaringer med fagfæller.

- Man er meget alene i arbejdet som psykolog. Og det kan få katastrofale konsekvenser, hvis ikke man får mulighed for at udveksle erfaringer med andre psykologer. Man kan blive presset, og i yderste konsekvens komme til at træffe nogle forkerte, eller uhensigtsmæssige beslutninger.

Psykologforeningens formand Roal Ulrichsen har aftalt møde i næste uge med Landsstyremedlem for sundhed Tommy Marø, hvor de skal lave en plan for forbedring af psykologernes videreuddannelsesmuligheder.