Nunavut: Isbjørnekvoten skal ned

juunip 10-at 2005 14:51

Ifølge canadiske CBC, har myndighederne i Nunavut pludselig ombestemt sig, når det gælder hvor mange isbjørne, der må fanges.

I januar satte Nunavuts myndigheder kvoterne overraskende op på trods af forskernes advarsler, fordi fangerne mente at have set så mange bjørne, at det var direkte farligt for befolkningen.

- Hvis vi har for mange isbjørne risikerer folk at blive slået ihjel. Børnene leger udenfor hele tiden, så det er meget vigtigt for os at være på den sikre side, sagde Olaaayuk Agisuk, der er miljøminister i Nunavut dengang. Men nu har piben fået en anden lyd, og videnskabens tørre tal har vundet over den traditionelle viden. Kvoterne skal højst sandsynligt sættes ned i Nunavut – ja, nogle steder skæres med eftertrykkelige 50%.

Og en af de største grunde til, at Nunavut skal skære i kvoterne, er ifølge forskerne den uregulerede grønlandske jagt på de isbjørne Grønland og Canada deler.

Der bliver nemlig fanget alt for mange isbjørne i Nordgrønland, mener forskerne. Derfor opfordres de canadiske politikere også til at forsøge at få Grønlands hjemmestyre til at kontrollere fangsten. Det er dog ikke alt sammen Grønlands skyld. For eksempel er det klimaforandringerne, der får skylden for, at antallet af isbjørne i den vestlige del af Hudson bugten er faldet med en sjettedel.

Før Nunavut vil sætte kvoterne endeligt ned, skal forskerne dog på en næsten umulig forsoningsmission. De skal ud i landet, og høre fangerne om, hvorfor de mener kvoterne skal op.

Ved samme lejlighed skal forskerne så forklare deres egne forskningsresultater, der peger på det stik modsatte.

Og når videnskab og den traditionelle viden på den måde rammer hinanden, er der overhængende risiko for gnister.

Som lederen af den styrelse i Nunavuts, der regulerer fangsten af de vilde dyr, siger.

- Jeg er ikke så sikker på, at det bliver synderligt positive reaktioner vi får at høre ude i landet.

Det står for øjeblikket hen i det uvisse om Grønland vil regulere fangsten af isbjørne. Da radioavisen for nylig stillede landsstyremedlem for Fiskeri og Fangst Rasmus Frederiksen spørgsmålet, ville han ikke forholde sig til det. Samme dag lovede han dog skærpede kvoter allerede til januar i den svenske avis Dagens Nyheter.