Selvstyrekommissionens formand vil snakke med Lars-Emil Johansen

Allattoq Mads Lynge
juunip 07-at 2005 15:52

Ét af Grønlands to folketingsmedlemmer, Siumuts Lars-Emil Johansen, truer med at trække sig som medlem af den grønlandsk-danske selvstyrekommission.

Utilfredshed med, at der er udnævnt to danske jurister - og ikke grønlandske – der skal virke som rådgivere for det udvalg under kommissionen han er formand for, ligger bag.

Lars-Emil Johansen har i et brev stilet til Landsstyreformand Hans Enoksen, krævet at de to rådgivere bliver skiftet ud. Han føler sig forbigået, idet han ikke er blevet spurgt om han vil bruge de to danske jurister.

De to rådgivere skal bistå udvalget i stats- og folkeretslige spørgsmål.

Formanden for Selvstyrekommissionen, grønlandske Kalistat Lund, påpeger, at valget af de to rådgivere ene og alene er foregået efter kommissionens forretningsorden, og at det udelukkende er kvalifikationer der ligger til grund for valgene. Han synes dog at det er ærgerligt, at det er kommet så vidt, men han er dog åben overfor en snak om tingene:

- Jeg er åben overfor at snakke om tingene, men jeg mener at det er to velkvalificerede personer, som er valgt til at rådgive, siger Kalistat Lund.

Lars-Emil Johansen agter at trække sig som medlem af kommissionen hvis hans ønsker ikke efterkommes, og som Kalistat Lund siger:

- Det vil da være ærgerligt, hvis han tager den beslutning, for vi har brug for en kapacitet som ham. Han har erfaring og er dygtig, siger Selvstyrekommissionens formand, og fortsætter:

- Når Lars-Emil Johansen har været med i så mange år, skal han deltage i det her arbejde, men man kan ikke tvinge folk hvis de ikke vil, siger formand for den grønlandsk-danske selvstyrekommission, Kalistat Lund.

Kommissionen holder sit tredje møde den kommende weekend i København.