Per Berthelsen: Der er brug for langsigtede planer

Allattoq Mads Lynge
juunip 06-at 2005 10:57

- For at løse de sociale problemer i Grønland, har Hjemmestyret brug for en fem- eller 10-årsplan, det siger Demokraternes formand Per Berthelsen. Samtidig advarer han de danske politikere mod at røre ved bloktilskuddet:

- Det vil være et tilbage-skridt for selvstyret. Men det vil være meget velkomment, at Danmark tilbyder hjælp, siger han til Kristeligt Dagblad.

Kirsten Ørgaard fra Grønlands Arbejdsgiverforening, udgav fornylig en rapport om omsorgssvigtede børn og unge i Nuuk. En undersøgelse hvori det blandt andet fremgår, at over 1400 børn og unge under 17 år optrådte i politiets døgnrapport sidste år.

Det er med den rapport i hånden, at Demokraternes Per Berthelsen opfordrer den danske regering til at tage affære.

Red Barnet har sendt rapporten til FN’s børnekomité, hvor det skal vurderes om Grønlands Hjemmestyre lever op til FN’s Børnekonvention.

I den forbindelse har Red Barnet opfordret private organisationer og politikere til at lægge pres på Hjemmestyret, for at hjælpen til børnene får højere prioritet.

Også Grønlands to folketingsmedlemmer har været med i debatten.

Siumuts Lars-Emil Johansen mener, at Danmark og Grønland bør stå sammen om at få løst problemerne. - Men det skal være Hjemmestyret, der kontakter Danmark for at få hjælp. Der skal ikke være tovtrækkerier over hvem der gør hvad, sagde han til middagsradioavisen fredag i sidste uge.

Medlem af Folketingets Grønlandsudvalg, venstres Kim Andersen, tilbød dansk ekspertise til at løse problemet. Men til det svarede Inuit Ataqatigiits Kuupik Kleist derimod, at problemet er et internt grønlandsk anliggende, og at Grønland selv kan løse problemerne.