Enestående udgravninger i Sisimiut

Allattoq Karsten Sommer
maajip 31-at 2005 07:24

I går markerede Sisimiut Museum afslutningen på et forskningsprojekt i forbindelse med udgravningen af bopladser fra Saqqaq-kulturen ved Nipisat i Sisimiut.

Afslutningen blev festligholdt med en reception, og som særlig indbudt kom seniorforsker Tinna Møbjerg, som har ledet de sidste års udgravninger af bopladser fra Saqqaqkulturen.

Resultaterne af udgravningerne er ifølge museet enestående, ikke mindst på grund af de gode bevaringsforhold på Nipisat. Udgravningerne viser blandt andet, at Saqqaq-kulturen har udnyttet mere end 40 forskellige dyrearter.

Der er fundet spor af menneskelig aktivitet gennem 1500 år. Og fundene viser for første gang de tydelige ændringer gennem Saqqaq-perioden. For eksempel, at Saqqaq-folkets brug af ildsteder i løbet af perioden blev opgivet, til fordel for brug af spæklamper.

Med afslutningen af forskningsprojektet hjemføres det arkæologiske materiale fra udgravningerne til Grønland. Resultaterne af udgravningerne kan i øvrigt læses i næste udgave af Man and Society, der udgives af Dansk Polarforsknings Institut.