Mere åbenhed om seksuelt misbrug af børn i Upernavik

maajip 30-at 2005 10:34

Politiet herhjemme modtog i 2003 118 anmeldelser om seksuelle overgreb mod børn. Det er 16 gange flere pr. indbygger end i Danmark i 2003. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

I Upernavik Kommune har socialkontoret taget fat om problemet med seksuelt misbrug af børn ved at skabe mere åbenhed om det.

På baggrund af nogle henvendelser fra Upernaviks bygder, rejste socialchefen og et par medarbejdere fra Upernavik Kommune rundt til kommunens bygder og oplyste borgerne om seksuelt misbrug af børn.

Turen rundt til bygderne foregik i Sisimiuts politikutter fra efteråret 2003 og godt et halvt år frem. Forebyggelseskonsulenten i kommunen, Ruth Larsen var med på turen.

- Det, der kom ud af, var at der i nogle bygder er startet forældregrupper og selvhjælpsgrupper op, der tager fat om emnet. Der er i det hele taget skabt meget mere åbenhed om problemet, siger Ruth Larsen.

Den åbne dialog om seksuelt misbrug af børn har givet Upernavik Kommune en del flere sager af den art. Ruth Larsen vurderer, at der efter turen rundt til bygderne kom ca. syv nye sager frem om seksuelle overgreb mod børn.

Forebyggelseskonsulenten vil klart anbefale andre kommuner også at gang i en åben dialog om seksuelle overgreb mod børn.

- Når det er et tabuemne, er der ikke nogen, der tør snakke om det. Jo mere åbenhed, der er om det, jo større chancer er der for, at det bliver opdaget. Og risikoen for at misbruget fortsætter bliver mindre, siger Ruth Larsen.

I Upernavik arbejdes der på at få en grønlandsksproget psykolog ud til de bygder, der har været hårdest ramt af sager omkring seksuelt misbrug af børn.