Der skal satses på telemedicin

Allattoq Karsten Sommer
maajip 30-at 2005 06:26

Grønland skal satse på IT i sundhedsindsatsen, siger Landsstyremedlem for sundhed Asii Chemnitz Narup, der netop har været til konference om telemedicin i de to norske byer Tromsø og Svalbard.

IT kan nemlig gøre sundhed nemmere, mere overskueligt, og mere tilgængeligt. Dels som direkte hjælp for læger og andre, så de kan sende røntgenbilleder via e-mail. Eller skrive om patienterne i såkaldte elektroniske patientjournaler, der kan overføres nemt og sikkert mellem hospitaler i hele Grønland og Danmark.

Men med nettets udbredelse, er det også åbenlyst som oplysningsværktøj, for eksempel i forbindelse med folkesundhedskampagnen, mener landsstyremedlemmet.

- Det har givet inspiration og stof til eftertanke. Men det har også vist mig at vi ikke er så langt bagefter som man kunne tro, siger landsstyremedlemmet, der nu vil have en samlet strategi for hvordan Grønland kan bruge IT i sin sundhedssektor.

Asii Chemnitz Narup er i den forbindelse glad for at have genåbnet kontakten til Tromsø, der er verdens førende på telemedicinområdet. Kontakten har nemlig været på lavpunktet i en længere periode, hvor Hjemmestyret ikke har prioriteret telemedicinen.