Udbredt sexmisbrug i Grønland

Allattoq Karsten Sommer
maajip 30-at 2005 06:22

Politiet her i Grønland modtog 118 anmeldelser om seksuelle overgreb mod børn i 2003. Det er 16 gange flere per indbygger end i for eksempel Danmark i 2003.

Og billedet har været det samme de seneste fem år. Det har fået Hjemmestyret til at bestille en ny undersøgelse, som blandt andet skal kaste lys over omfanget af seksuelt misbrug i hele Grønland, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

- Det er kun toppen af isbjerget, der bliver anmeldt. Det ville ikke undre mig, hvis tallet var ti gange højere, siger børnepsykiater og tidligere børnepsykiatrisk overlæge ved Aalborg Sygehus Bjarne B. Nielsen.

Han er medredaktør af en hvidbog om seksuelt misbrug af børn i Grønland og mener, at Grønland har en særlig berøringsangst over for emnet.

- Som ung nation udstiller man ikke sit vasketøj. Seksuelt misbrug er pinligt at tale om, også på officielt plan. De kan nemt føle sig anklaget for at være et primitivt samfund, siger Bjarne B. Nielsen til Kristeligt Dagblad.

Den seneste forskningsundersøgelse af seksuelt misbrug blev gennemført for ti år siden og viste, at hver ottende kvinde mellem 18 og 24 år havde været misbrugt som barn. For alle kvinder var tallet otte procent - eller fire gange så stort som i Danmark.