Palle Christiansen: Tid til at genoverveje EU

maajip 29-at 2005 18:42

Grønland skal genoverveje et EU medlemskab, mener Demokraternes næstformand Palle Christansen.

- Grunden til at vi meldte os ud i sin tid var jo, at vi ville stå på egne ben og finde vores egen identitet. Men dagens Grønland har nogle reelle problemer med omsorgssvigt, manglende uddannelse, og dårlig infrastruktur. Alt sammen steder hvor EU kan være behjælpelig, siger han.

Og jo før Grønland bestemmer sig, jo bedre. For køen af interesserede lande er allerede lang, og Grønland skulle gerne nå at tage sin plads i køen, før en forfatning bliver til virkelighed for unionen.

Det øjeblik forfatningen er på plads, bliver samarbejdet nemlig så tæt, at der vil blive set med en helt anden skepsis på ansøgerlandene, mener Demokraten.

- Det som man ser nu, er jo at vi fra politisk hold og på embedsmandsniveau, meget gerne vil snakke sammen med EU. Vi vil jo egentlig gerne lege med i EU. Så lad os nu bare få det sagt højt: Det er EU-medlemskab, vi går efter, siger Palle Christiansen.

Han mener Grønland har et tabuiseret forhold til EU, fordi det var så principielt, da man meldte sig ud i sin tid, og stadig føler at politikerne bag den beslutning skal have opbakning.

- Men nu er tiden en anden. Nu må vi tage det op til fornyet overvejelse. Vi må se på fordelene og ulemperne. Og så håber jeg, at vi træffer en anden beslutning end vi traf dengang, siger Demokraternes næstformand.