Tommy Marø lover at hjælpe Nuuk

maajip 28-at 2005 16:44

Red Barnet opfordrer i kølvandet på en rapport om massivt omsorgsvigt af børn i Nuuk, både private organisationer og politikere til at lægge pres på hjemmestyret, så hjælpen til børnene får højere prioritet.

Red Barnet har blandt andet sendt rapporten til FN’s børnekomite. I løbet af sommeren skal komiteen vurdere, om Grønlands Hjemmestyre lever op til FN's Børnekonvention.

- Hvis Hjemmestyret ikke er i stand til at løse opgaven, så må de gøre opmærksom på det, melder Red Barnet ud i Kristeligt Dagblad.

Landsstyremedlem for Familie Tommy Marø er ked af, at det er kommet så vidt, at det skal op i FN. Men det er en sund debat, rapporten har startet, siger han, og tilføjer at han har sat sine embedsmænd til at undersøge, om problemet er ligeså stort på resten af kysten. Det her handler nemlig ikke kun om Nuuk.

- Det er hele samfundet der har et problem. Men i første omgang er det kommunerne, der skal prøve at løse det. Hvis de ikke kan, må de bede Hjemmestyret om hjælp, siger han.

Han lover at finde ressourcer, hvis Nuuk kommune henvender sig.

Red Barnet har også fået aktiveret de danske politikere på Christiansborg med rapporten.

Kim Andersen, der er medlem af Grønlandsudvalget for Venstre, vil for eksempel tilbyde dansk ekspertise til at løse problemet, og efterlyser, at fagfolk med indsigt i sociale forhold blander sig i debatten om Grønland.

Til det svarer IA’s folketingsmedlem Kuupik Kleist tilbage, at de sociale problemer i Grønland er et internt grønlandsk anliggende, og at Grønland godt kan løse det selv.

Nær så afvisende er Tommy Marøe dog ikke:

- Det er vores Rigsfællesskab, så hvorfor ikke, hvis de rækker hånden ud mod Grønland, for at være behjælpelige med at mindske problemet, siger Landsstyremedlem for familie, Siumuts Tommy Marø.

Han tror især Danmark kan bidrage med ekspertise.

Han lover at finde flere penge til området på næste års finanslov, når direktoratet har lavet sine undersøgelser af problemets omfang.