Socialchef-formand rystet over rapport

Allattoq Karsten Sommer
maajip 27-at 2005 17:01

Arbejdsgiverforeningens ny rapport om børn og unge i Nuuk giver et dystert billede af levevilkårene for byens børn og unge. Rapporten skildrer de børn, der har været i kontakt med politiet. Og af dem vurderes det, at næsten halvdelen er omsorgsvigtede.

Makka Fencker er socialchef i Ilulissat, og formand for socialcheferne i Grønland. Hun er rystet over den ny rapport.

- Jeg synes det er sørgeligt og meget chokerende at høre. Vi ved jo godt nok at der er problemer omkring misrøgtede og omsorgssvigtede børn, men at problemet er så omfattende, det chokerer mig. Der er jo forebyggende tiltag, men åbenbart ikke nok, siden problemet bliver større og større.

Makka Fencker har svært ved at tro at man vil kunne lave ligeså graverende rapporter i andre byer. Men erkender at problemerne er der, også i de mindre byer i Grønland. Makka Fencker er i Maniitsoq til konference sammen med alle Grønlands socialchefer og socialudvalgsformænd. På mandag og tirsdag skal de diskutere børn og unges vilkår – og den ny rapport kommer helt sikkert til debat.

- Hvis socialcheferne skulle bestemme i Grønland, ville hele forebyggelsesarbejdet nok blive intensiveret. Samtidig med at man naturligvis fik gjort noget ved de problemer der er her og nu. Og jeg tror der er politisk vilje til det. Men det skal selvfølgelig ske i samarbejde med landspolitikerne så de er med til at dække en del af de udgifter der vil følge med, hvis børn og unge skal hjælpes, siger Makka Fencker.

Landsstyremedlem for familie, Tommy Marøe, har ikke læst rapporten endnu, men i dagens udgave af Kristeligt Dagblad udtaler han, at rapporten afdækker et stort problem, som dog først og fremmest er de grønlandske kommuners ansvar at få afhjulpet.