Tele: TDC tager overpriser til Grønland

maajip 23-at 2005 15:06

Tele Greenland er godt trætte af, at TDC kræver næsten syv kroner per minut på opkald til Grønland, når de køber minutterne for to kroner stykket af Tele. Avancen på 250% er dybt urimelig overfor forbrugerne, mener Tele.

- Vi har adskillige gange i forbindelse med forhandlinger med TDC gjort opmærksom på, at vi finder det aldeles urimeligt, at de tager så høj en pris for deres trafik til Grønland, siger Teles vicedirektør Erik Haldager.

Det fungerer på den her måde: I Danmark er der i modsætning til Grønland et frit telemarked. Alle må lave telefoni. Hvis nogen ringer til Grønland, stiller teleudbyderen samtalen om til Teles central, der så sender det videre via satellitten til Grønland. For det skal de betale Tele lige under to kroner i minuttet.

Alt over de knap to kroner i minuttet – eller cirka 120 kroner i timen - er ren profit. For TDC’s vedkommende bliver det en avance på fire kroner og femoghalvfjerds øre i minuttet – eller 285 kroner i timen.

- De kan jo i princippet tage den pris de vil. Og så er det jo kundernes frie valg, siger vicedirektøren.

Og så er den naturlige konsekvens vel, at folk skifter teleselskab til nogen der er billigere.

- Men det er ikke lige det vi ser, når vi kigger på hvem der leverer trafikken til Grønland. Der står TDC for absolut den største del, siger Erik Haldager.

Det drejer sig faktisk om halvfjerds procent af det samlede antal minutter fra Danmark til Grønland, der kommer via TDC. Det forhenværende danske monopol sidder nemlig stadig på rigtig mange af de danske kunder.

For et lille firma som Tele kan sådan en kleppert være svær at danse med.

- Vi har ikke nogen midler til at presse dem. Vi kan bare, når vi forhandler med dem, fortælle dem, at vi finder det særdeles urimeligt, at de ikke reducerer deres pris, siger TeleGreenlands vicedirektør Erik Haldager.

For knap to år siden entrede den lille danske teleudbyder Supertel markedet, med priser til Grønland, der ligger på to en halv krone i minuttet.

I løbet af et halvt år kaprede de 1000 kunder, men siden er det stilnet meget af. I dag sider de med omkring ti procent af markedet.