Stort postyr ved vedtagelse af dansk-færøske love

maajip 15-at 2005 12:54

Et flertal i det færøske Lagting vedtog i går to dansk-færøske love, der giver Færøerne øgede beføjelser ved overtagelse af færøske sagsområder i Danmark og færøsk udenrigspolitik.

Til det sidste kæmpede det store oppositionsparti, Republikanerne, for at få udsat vedtagelsen af lovene. Partiet mener, at lovene ikke er behandlet grundigt nok, skriver Ritzaus Bureau.

Republikanerne havde blandt andet arrangeret en demonstration foran Lagtingshuset. Og samtidig stillede partiet et mistillidsvotum til lagmand Joannes Eidesgaard.

Færøernes Lagting går nu på sommerferie, og det er landsstyrets plan, at de nye love skal træde i kraft, når Lagtinget samles igen. Det sker på Færøernes nationaldag, den 29. juli. Lovene skal også vedtages i det danske Folketing, hvor de nu vil blive fremlagt.

Ifølge lagmand Joannes Eidesgaard er de nye love et banebrydende fremskridt for det færøske selvstyre. Republikanerne mener derimod at de er en stor skuffelse og et tilbageskridt for Færøernes muligheder for suverænitet.