Redegørelse om retspsykiatriske patienter er udkommet

maajip 10-at 2005 10:36

Landsstyret dannede i 2003 en arbejdsgruppe, som skulle udarbejde forslag til løsning af de grønlandske myndigheders forpligtelser i forbindelse med modtagelse af færdigbehandlede psykiatriske patienter.

Sagen vedrørende hjemtagningen af færdigbehandlede retspsykiatriske patienter fra Danmark, startede i 1996, da Folketingets ombudsmand i en redegørelse gav udtryk for sin utilfreds med, at grønlandske patienter med en behandlingsdom, som var færdigbehandlede, ikke kunne udskrives fra amtshospitalet på grund af, at de grønlandske myndigheder ikke kunne modtage patienterne.

Siden har landstingets ombudsmand lavet en redegørelse og en undersøgelse, hvor hun kommer med den opfattelse, at der ikke eksisterer noget formelt lovgrundlag, der beskriver en pligt for Hjemmestyret og kommunerne til at tilvejebringe institutionelle, behandlingsmæssige og bistandsmæssige rammer for at kunne hjemtage de retspsykiatriske patienter fra Danmark.

Og på baggrund af ombudsmandssagen besluttede landsstyret i 2003, at etablere en arbejdsgruppe vedrørende patienterne, som skulle udarbejde forslag til løsning af de grønlandske myndigheders forpligtelser i forbindelse med hjemtagningen af patienterne.

Rapporten foreslår, at der laves en ”drejebog” i gåseøjne i pjeceform, til brug for personale til retspsykiatriske patienter, at Sungiusarfik Aaqa får en personalenormering, som er tilpasset antallet og tyngden af beboerne på Aaqa, at der udarbejdes et lovforslag om ændring af landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handikap, at et kursusforløb for støttepersoner fremmes, at 1 uges kursus for fagpersoner omkring patienter fremmes, at efteruddannelse i supervision til støtteperson-koordinator fremmes og endelig at det vurderes, om der kan etableres yderligere beskæftigelsestiltag for patienterne.

Landsstyret tager rapporten fra arbejdsgruppen om hjemtagning af færdigbehandlede retspsykiatriske patienter fra Danmark, til efterretning. Landsstyreområdet for familie og sundhed arbejder videre med arbejdsgruppens anbefalinger og forslag, hvor man vil undersøge, hvorledes forslag og anbefalinger, med økonomiske konsekvenser, kan finansieres.