Lang sidste dag i Landstinget

maajip 10-at 2005 10:29

I dag er det forårssamlingens sidste dag, og dagsordenen tæller alt fra omsorgssvigtede børn, over retsvæsen, til byggemidler.

Alt tyder på, at Agathe Fontain må vente endnu et år på at få sin oplysningskampagne om de omsorgssvigtede børn, når forslaget andenbehandles i Landstinget i dag.

Agathe Fontain har ellers Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg i ryggen. Men Landsstyret er utilfreds med finansieringen, og indstiller derfor, at det forkastes i denne omgang. En styregruppe skal dog kigge på oplysningskampagnen, og Landsstyret vil så finde pengene til deres forslag på næste års finanslov.

Et sted de i hvert fald ikke kan tage pengene, er fra næste punkt på dagsordenen – anlægs- og renoveringsfonden. Landsstyret skal i dag redegøre for hvordan de har brugt de mange akkumulerede midler i fonden det sidste år.

I alt ligger der næsten 700 uvirksomme millioner og samler støv på opsparingskontoen, der skulle bruges til at betale for byggeri og modernisering. Og af de 700 millioner, er langt over halvdelen nogle som Hjemmestyret hæfter for at bruge.

Spørgsmål fra salen vil lyde, om hvorfor man ikke har brugt penge på lovede og forsinkede offentlige byggerier, og hvorfor så mange millioner skal ligge og samle støv, når samfundet fattes penge. I alt har Hjemmestyret brugt ca. halvdelen af de kroner de skulle have bygget og renoveret for i år.

Lidt senere, vil Landsstyret anmode om Landstingets hjælp til at formulere en udtalelse til Folketinget om Retsvæsenskommissionens betænkning. Lovene skal nemlig vedtages af Folketinget, og det digre dokument på 2000 sider har så store konsekvenser, at Landsstyret ikke som det plejer, vil tage eneansvaret for at udtale sig på Grønlands vegne.

Og når Landstinget er nået så langt, er der kun tolv punkter endnu, før de kan gå hjem. Og dem skal de nok nå. For på den sidste dag arbejdes der til den bitre ende, før Formand Jonathan Motzfeldt kan sige tak for nu, og på gensyn til efteråret.