Illoqqortoormiut, Ammassalik og Qasigiannguit klar

maajip 06-at 2005 11:46

Printerne kører på højtryk lige nu hos politiet. For valgbarhedsnævnet har fået de nyvalgte politikeres skriftlige samtykke til at få udleveret deres omkring 1000 straffeattester.

Med dem i hånden kan valgbarhedsnævnet undersøge om de nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer – samt dem som blev valgt til bygdebestyrelser og menighedsråd – er værdige til at bestride deres nye poster.

Så vidt kontorchef Leif Scharling fra Indenrigskontoret kan vurdere, er der ikke nogen af de nyvalgte politikere, der ikke har villet give nævnet indblik i straffeattesten.

Valgbarhedsnævnet er allerede færdigt med at vurdere kommunalbestyrelserne i Illoqqortoormiut, Ammassalik og Qasigiannguit – som nu som de første efter kommunalvalget kan altså konstituere sig.

Nu venter resten af landet, og valgbarhedsnævnet arbejder sig frem by efter by. For at undgå lignende forsinkelser en anden gang, vil valgbarhedsnævnet for fremtiden afkræve underskrift på at nævnet må kigge i straffeattesten, allerede når de potentielle politikere stiller op.

Problemet med straffeattesterne opstod, da politiet med en dansk lov om personlige oplysninger i hånden, ikke ville udlevere attesterne. Valgbarhedsnævnet derimod er af Landstinget pålagt at se attesterne, før de kan godkende kommunalbestyrelserne.