Spænding om to kommuner

apriilip 27-at 2005 10:56

Valgnævnet skal i dag endeligt godkende det samlede kommunalvalg i Grønland. Især to kommuner er imødeset med spænding. Det er valget i Qaanaaq og i Sisimiut kommuner.

Kigger vi øverst på kortet, først på Qaanaaq kommune, så kan det nemlig ikke udelukkes at der må skiftes ud på taburetterne i kommunalbestyrelsen.

Det oplyser Valgnævnets formand, administrerende direktør i Landsstyrets Sekretariat, Kaj Kleist til Radioavisen.

Men hvem der eventuelt må forlade kommunalbestyrelsen, og hvem der skal ind i stedet for, det må vi vente med til Valgnævnet som øverste myndighed har afsluttet mødet i eftermiddag.

Valgnævnet har tidligere underkendt valgresultatet i Qaanaaq, fordi der både var uregelmæssigheder i stemmeoptællingen og forkerte indberetningerne til Valgnævnet.

I Sisimiut kan der måske blive rokeret så meget rundt at Siumut mister sit flertal.

I Sisimiut overså valgbestyrelsen med den fungerende borgmester i spidsen nemlig, at en af kandidaterne for Siumut, Malik Berthelsen, ikke opfyldte kravet om bopælspligt og derfor hverken kunne stille op eller stemme til valget.

Valgnævnet afgjorde dog i første omgang, at Malik Berthelsens 215 personlige stemmer skulle tilfalde partiet Siumut. Valgbestyrelsen i Sisimiut har siden fulgt indstillingen fra Valgnævnet.

Men først i dag kan Valgnævnet ifølge nævnets formand, Kaj Kleist træffe sin endelige afgørelse i den såkaldte Malik-sag.

Demokraterne har sammen med resten af oppositionen kaldt hele sagen i Sisimiut for valgsvindel og er klar til at gå til domstolene medmindre Valgnævnet i dag erklærer Malik Berthelsens 215 stemmer for ugyldige. Og så er der lige pludselig et flertal i kommunen uden om Siumut.

Valgnævnet består af 3 medlemmer. Foruden Kaj Kleist er det biskop, Sofie Petersen og direktør i KANUKOKA, Martha Labansen.