Hjemmestyret risikerer emailstorm

apriilip 26-at 2005 17:45

Forlydender om at landsstyret vil ændre i fuglebekendtgørelsen har fået dyrevenner til at fare i flint. Hjemmestyret risikerer nu en ny storm af rasende emails fra fuglevenner som er imod forårsjagt på ynglende fugle.

Ifølge en artikel på en dansk hjemmeside for fugle-interesserede, Netfugl.dk, vil Hjemmestyret til at indføre forårsjagt på edderfugle igen. Landsstyret skal ifølge artiklen tage stilling til forårsjagten på et møde i morgen. Det ville kræve en dispensation fra den kun 15 måneder gamle fuglebekendtgørelse.

Og fugleentusiasterne på den danske hjemmeside er ikke just begejstrede ved nyheden. De opfordrer til at sende protestbreve til Hjemmestyret.

For ifølge fuglevennerne viser undersøgelser fra Grønlands Naturinstitut, en tilbagegang på op til firs procent i edderfugle bestanden. Ifølge de tre år gamle undersøgelser var det netop forårsjagt, samt illegal ægsamling, der var skyld i tilbagegangen.

Det var i dag det ikke muligt at få be- eller afkræftet rygterne om genindførsel af forårsjagten. Landsstyremedlemmet for Natur og Miljø Jens Napattooq oplyser Landsstyret hverken skal tage stilling til spørgsmålet i morgen, eller i overmorgen.

Imidlertid siger afdelingschef i direktoratet Marianne Jensen, at Landsstyret skal behandle et spørgsmål om tilpasning af fuglebekendtgørelsen.

Det er Siumuts landstingsmedlem Ole Thorleifsen, der gerne vil vide hvor langt landsstyret er nået i arbejdet med at tilpasse fuglebekendtgørelsen. Thorleifsen der selv stammer fra Upernavik området anfører at der er begrænsninger på alle former for jagt i Nordgrønland.

- Det betyder at befolkningen har svært ved at skaffe kød nok. Ikke mindst når det gælder den traditionelle grønlandske kost i form af hvidhval og fugle skriver Ole Thorleifsen. Han lægger i sin begrundelse ikke skjul på at han gerne ser at der bliver åbnet for fuglejagt.

Spørgsmålet er så om landsstyret vil imødekomme ønsket.

Landstinget skal efter planen drøfte spørgsmålet den fjerde maj.