SIS utilfreds med valgnævnets beslutning

apriilip 11-at 2005 14:59

Siumut Ungdom, SIS er ikke tilfreds med valgnævnets beslutning om at erklære Malik Berthelsen uvalgbar til kommunalbestyrelsen ved valget i tirsdags.

Bestyrelsesmedlem i SIS, Britta Nielsen Johansen siger, at det ikke kan passe, at et uddannelsesophold skal være til hindring for, at man kan komme med i kommunalbestyrelsen.

Malik Berthelsen, der stillede op for Siumut i Sisimiut, var på et uddannelsesophold i Danmark i to måneder sidste efterår. Han vendte tilbage til Grønland midt i oktober, og derfor overskrev han seks-måneders-reglen med en uge. Reglen siger, at for at stemme og stille op til kommunalvalg, skal du have opholdt dig i Grønland i minimum seks måneder forud for valget.

Britta Nielsen Johansen mener, reglerne er gammeldags, og at de skal tilpasses til de reelle forhold, så unge grønlændere godt kan tage på uddannelse i Danmark og stadig være valgbare, når de vender hjem.

SIS vil have en dispensation for Malik Berthelsen, så han alligevel kommer med i kommunalbestyrelsen i Sisimiut.

Hele problemet omkring Malik Berthelsen er opstået fordi, han har ændret sin folkeregisteradresse mens han opholdt sig i Danmark.

Ifølge reglerne skal du ændre din adresse, hvis uddannelsesopholdet varer mere end seks måneder. Malik Berthelsen var blevet anbefalet af et af de grønlandske huse i Danmark at flytte adresse, selvom hans ophold kun var på to måneder. Ved at flytte adresse var han nemlig bedre sikret under den danske sygesikring.

Malik Berthelsen har selv klaget over valgnævnets beslutning om at gøre ham uvalgbar. Han afventer nu svar på klagen fra valgnævnet.