Utilfreds opposition i Sisimiut

apriilip 06-at 2005 15:16

Siumut-kandidaten, Malik Berthelsen blev ved valget i går erklæret uvalgbar til kommunalbestyrelsen, og valgnævnet besluttede at sende hans stemmer til baglandet Siumut.

Det er oppositionen utilfreds med. De vil i stedet have stemmerne gjort ugyldige.

De 215 stemmer er tilfaldet partiet Siumut, fordi Malik Berthelsen alligevel ikke er berettiget til at være opstillet til kommunalbestyrelsen i Sisimiut.

Det blev opdaget i går, da den 26-årige, selvstændige Malik Berthelsen troppede op for at stemme. Der fandt han ud af, at han slet ikke var opført på valglisten, fordi han ikke havde været registreret i folkeregisteret i Sisimiut i seks hele måneder forud for kommunalvalget.

Altså kunne han jo så heller ikke være kandidat til kommunalbestyrelsen. Valgnævnet valgte at lade valget køre videre, og nævnet besluttede at tildele de 215 stemmer til Siumut.

Det er oppositionen i Sisimiut ikke tilfreds med. Aanissi Svane Johansen fra IA, der var medlem af valgbestyrelsen mener ikke, at stemmerne bare kan gives videre til partiet. I stedet vil hun have stemmerne gjort ugyldige.

Valgnævnets formand, Kaj Kleist siger, at stemmerne skulle overgå til Siumut, fordi der ikke i loven er en praksis omkring sådan en fejl. Derfor har valgnævnet fulgt samme procedure, som når en kandidat bliver umyndiggjort eller går hen og dør. I de tilfælde overgår vedkommendes stemmer til partiet.

Når valgnævnet har ladet de 215 stemmer gå til Siumut, har partiet beholdt sit flertal i kommunalbestyrelsen. Siumut har nu syv mandater ud af 13.

Men det er ikke derfor, at Aanissi Svane Johansen er utilfreds med valgnævnets afgørelse. Hun mener, valgnævnet har taget en forkert beslutning.

Ifølge Kaj Kleist har oppositionen syv dage til at sende en klage til valgnævnet. Lige nu afventer han, hvad oppositionen i Sisimiut vil gøre.

Aanissi Svane Johansen mødtes i eftermiddag med resten af oppositionen.